събота, 20 април 2013 г.


Велик за 68 долара
за създаването образа на Сантяго Суалоу са били необходими само два часа и и 68 американски долара.
Създателят на облика на Сантяго вчера разкри своята афера. Той е признал, че Сантяго е измислен образ, който се е появил на 14 април 2013 година чрез генератора Scrivener - много полезна за някои хора програма, генерираща текстове, названия и имена. Програмата генерирала 500 имена - Alonzo Arbuckle, Leon Ling, Phil Portlock, Judson Jackman и т.н., от които е било избрано Santiago Swallow.
Развитието на "Интернет-знаменитостта" започнало със създаването на електронна поща в Gmail - единствено условие за създаване на акаунт в Туитър. След това, авторът намерил в fiverr.com продавачи на последователи за Туитър и купил 90 хиляди Тутър-последователя за 50 долара. Няколко минути са били необходими за смесването на три фотографии, взети от Google за създаване облика на Сантяго чрез програмата Lightroom. За по-голяма убедителност авторът добавил в задния фон знак за "проверен" акаунт.
Накрая, авторът написал статия в Уикипедия за Сантяго Суолоу. За да спази изискванията за обективност на Укипедия, той критикувал някои от "изказванията" на Сантяго. Биографията е преписана и творчески преправено житие на друг човек. Всичката работа отнела около два часа. За създаване на сайт за Сантяго са били нужни $18, така че в крайна сметка общите разходи възлезли на $68.
След разкриване на аферата, акаунтът в Туитър и статията в Уикипедия са били изтрити. Въпреки това, историята отлично демонстрира каква е цената на така наречените "Интернет-знаменитости" и какво представляват "
професионалистите" по оптимизация на социалните медии, предлагащи "бърза известност".

Няма коментари:

Публикуване на коментар